• Wpisów: 4
  • Średnio co: 1 rok
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 21:43
  • Licznik odwiedzin: 4 225 / 2300 dni
 
przepisy963
 

orzechowiec.jpg


Składniki:
ciasto
•    mąka pszenna 1/2 kg
•    masło 20 dkg
•    miód 2 łyżki
•    soda lub proszek do pieczenia 2 łyżeczki
•    cukier puder 20 dkg
karmel
•    cukier puder 10 dkg
•    masło 10 dkg
•    miód 2 łyżki
•    orzechy włoskie krojone 40 dkg
krem
•    masło 1 kostka
•    mleko 1,5 szklanki
•    budyń śmietankowy 2 opakowania
•    cukier puder 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
CIASTO:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części,następnie owinąć w folię spożywczą i wsadzić na conajmniej godzinę do lodówki.

2.Obie części ciasta rozwałkować.
Jedną wyłożyć do naoliwionej formy i piec w temp 200stopni przez 5min,po czym zmniejszyć temp do 160stopni i piec kolejne 10min.

KARMEL:
1.Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu,następnie dodać cukier puder,orzechy oraz miód i wszystko razem chwilę smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści (ale nie spali!!!)

2.Ciepły karmel wyłożyć równomiernie na podpieczoną(10 min) drugą część ciasta i piec dalej w piekarniku nagrzanym do temp 200stopni ok 5min,następnie zmniejszyć temp do ok.160stopni i piec kolejne 10min.

KREM:
1.Budyń zagotować na mleku(jeżeli budyń jest bez dodatku cukru dosłodzić)i pozostawić do ostygnięcia.

2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i miksować stopniowo dodając zimny budyń aż do powstania gładkiej jednolitej masy.

WYKONANIE:
Na upieczone wcześniej ciasto wylać równomiernie zimną masę budyniową i przykryć drugą połową ciasta upieczoną z karmelem i orzeszkami.

Proporcje na dość sporą formę.

Miłego łasuchowania!!!!

Nie możesz dodać komentarza.